Proprietate Intelectuala -Cum sa-ti protejezi afacerea

Cu siguranta ati auzit deseori vorbindu-se despre notiunea de „proprietate intelectuala”. Insa răspunsurile la întrebari de genul: „Ce reprezinta de fapt proprietatea intelectuala?”,„Cum ma poate apara un drept de proprietate intelectuala recunoscut?”, „Ce beneficii am în calitate de titular de drepturi?”, „La ce riscuri supun compania daca nu am afacerea protejata?” sunt mai putin intelese sau explicate in mod concret de catre sursele de informaţie inconjuratoare. De aceea ne-am propus ca, incepand cu acest numar al revistei, sa explicam pe întelesul tuturor care sunt elementele de baza pe care toată lumea ar fi oportun sa le cunoască despre acest domeniu. O informatie corecta este vitala pentru a stabili o adevarata strategie de proprietate intelectuala, care poate preintâmpina o serie de probleme aparute in mod curent in activitatea comerciala.

Ce inseamna „Proprietate Intelectuala”?

Proprietatea intelectuala o regasim pretutindeni in jurul nostru, fiind motorul oricarei dezvoltari a societaţii in ansamblul sau: produse, creatii, opere diverse, modele, diferite semne utilizate in activitate, tehnologie, concepte, servicii, toate au ca punct de plecare o activitate intelectuala a omului, un rezultat al procesului de gandire, care trebuie protejat.

Proprietatea intelectuala se raporteaza asadar la produsul mintii umane, la bunuri incorporale, care nu au o substanta materiala în sine. Acesta este de multe ori motivul pentru care antreprenorii sunt reticenti în privinta apararii acestor drepturi. Or, drepturile de proprietate intelectuala sunt reglementate ca veritabile drepturi reale de proprietate, similar în privinta atributelor cu drepturile de proprietate asupra bunurilor corporale, cum sunt un teren sau o casă.

Reglementarea juridica a raporturilor dintre oameni cu privire la utilizarea creatiilor lor a devenit stringenta în jurul anului 1873, atunci când expozantii straini au refuzat sa participe la Expozitia Internationala a Inventiilor de la Viena, deoarece le era teama ca ideile lor ar putea fi furate si exploatate comercial în alte tari. In Romania, prima lege in domeniul proprietatii industriale a fost adoptata de Parlament în anul 1879.

Cele două mari ramuri ale proprietatii intelectuale sunt drepturile de autor („copyright”) şi drepturile de proprietate industriala (reglementeaza drepturile care decurg din conceperea şi exploatarea creatiilor utilizate în activitatea comerciala). Termenul „industrial” in această materie are un sens extins, referindu-se practic la tot ceea ce presupune o munca a omului într-un cadru comercial, reglementat sub forma unor activităţi economice. Constituie drepturi de proprietate industrială: marcile, desenele, modelele, brevetele de inventie, modelele de utilitate, know-how–ul etc..

Afla mai multe despre marca inregistrata.

Orice Afacere Presupune Investitii

Orice afacere presupune investitii, resurse umane şi financiare, timp şi foarte multa munca. Un drept de proprietate intelectuala vă confera posibilitatile de exploatare a creatiei proprii, concomitent cu recunoasterea legala a titularului sau. Ganditi-va cum v-ati apara daca cineva v-ar solicita sa-i demonstrati ca sunteţi proprietarul de drept al afacerii dumneavoastra? Sau cum ati demonstra persoanelor abilitate faptul ca detineti un drept anterior unui tert care va utilizeaza in mod injust ideile de afaceri si comite acte de concurentă neloiala sau de contrafacere? Raspunsurile le vom găsi împreuna, in legislatia de proprietate intelectuala.

KEYGROUP prin KEYPI – Agentia de Proprietate Intelectuala va ofera servicii complete in domeniul proprietatii intelectuale.

Este extrem de important de retinut faptul ca aceste drepturi constituie un activ important al oricărei afaceri. O strategie adecvata privind proprietatea intelectuala poate securiza afacerea din faza initiala, evitand riscurile inerente unei piete concurentiale puternice. De cele mai multe ori, in momentul in care problemele au aparut, procesul de soluţionare devine mult mai anevoios si costisitor, iar costurile cu obţinerea protectiei sunt infim mai mici decât cele necesare pentru a va apara ulterior.

Acest articol a fost publicat in revista Business Woman, Iunie, 2013, Bucuresti, Romania
„Cum să-ţi protejezi afacerea şi ideile de afaceri”
Avocat proprietate intelectuala,drd. SIRBU Cristina Adriana
                Bucuresti, Romania, cristina.sirbu@keygroup.ro.

Cristina Adriana SÎRBU

"Proprietate Intelectuala - Cum să-ţi protejezi afacerea şi ideile de afaceri" Avocat proprietate intelectuala,drd. SIRBU Cristina AdrianaCristina este avocat definitiv specializat in proprietate intelectuala, cu peste 13 ani de experienta in acest domeniu precum si in dreptul afacerilor, media, online, audiovizual, marketing, drepturi sportive si concurenta. Licentiata in stiinte juridice, a absolvit un master in Dreptul Afacerilor si este doctorand in drept comercial; Cristina detine certificari, diplome si distinctii in domeniile de expertiza, inclusiv calitatea de consilier afaceri europene, expertjurist, mediator titular, membru in Comitetul Executiv si Seful Comisiei de admitere in Camera Nationala a Consilierilor in Proprietate Industriala in Romania precum si membru ANEVAR pe specializarea evaluarea intreprinderilor. 

Scrie in mod frecvent articole de specialitate in reviste (Business Woman), publica lucrari de drept comercial, proprietate intelectuala si industriala, participa cu regularitate la conferinte, inclusiv in calitate de speaker iar la debutul in profesie, a lucrat timp de 7 ani in cadrul Televiziunii Romane (TVR).


KEYGROUP este primul grup din România specializat în proprietate intelectuală şi dreptul afacerilor, o  echipă dinamică şi complexă, formată din avocaţi, consilieri în proprietate intelectualã, mediatori, experţi economişti şi suport ethnic conex (arhitecţi, ingineri, graficieni). Ne recomandă experienţa a sute de proiecte finalizate cu succes!

2016-11-21T02:10:15-05:00

Leave A Comment

error: Acest continut este protejat si nu poate fi copiat fara acordul administratorului!!