Cum se obtine un certificat de inregistrare marca la O.S.I.M.?

In acest articol vom explica in rezumat ce presupune obtinerea unui certificat de inregistrare marca nationala si cum se obtine acesta de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.

Orice persoana care are o afacere la inceput sau care a dezvoltat deja un proiect de succes, se gandeste la un moment dat cu privire la utilitatea protejarii drepturilor sale, fata de furtul de proprietate intelectuala.

Un prim pas este acela al identificarii activului de protejat, adica ce vrem sa protejam: denumirea firmei, logoul, sigla, toate impreuna, identitatea businessului, un model pe care il producem etc. O data identificat acest element, se poate trece la etapele prealabile depunerii cererii de inregistrare si abia ulterior la depunerea propriu zisa a documentatiei la O.S.I.M.

Dupa ce toate etapele prealabile au fost analizate si conturate, impreuna cu identificarea produselor sau serviciilor de protejat, respectiv cu o strategie de protectie eficienta, se poate trece la etapa depunerii documentatiei la autoritate. Retineti ca nu orice se depune la OSIM beneficiaza automat de protectie, iar procesul poate fi unul lung si anevoios daca se elinima etapele preliminare sus-mentionate. In cel mai rau caz, autoritatea va emite o decizie de respingere marca, pentru partea administrativa a procedurii. Daca in schimb ati incalcat anumite drepturi ale tertilor, inchiderea procedurii in fata OSIM nu reprezinta tocmai finalitatea intregului proces, intrucat tertii va pot solicita incetarea utilizarii respectivei denumiri.

Cererea de inregistrare marca nationala, o dată depusă la OSIM, parcurge o serie de etape de analiză şi verificare de către autoritate a tuturor condiţiilor solicitate de legea marcilor, pentru a putea beneficia de protecţie. Astfel, cerea de marcă urmează procedura de verificare preliminară a documentaţiei, examinarea de fond, comunicările oficiale cu autoritatea şi, în cazul în care avizul este pozitiv, OSIM eliberează o decizie de admitere la înregistrare a mărcii. Toate aceste proceduri durează aproximativ 6 luni de la data depunerii documentaţiei la O.S.I.M.

Ulterior emiterii deciziei de admitere la inregistrare a marcii dumneavoastra, solicitantul trebuie să achite taxa de publicare marca inregistrata şi de eliberare certificat de inregistrare marca, în cuantum de 223 de lei. Dupa achitarea acestei taxe legale, Marca se publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala. Timp de 30 de zile de la data publicarii, orice tert interesat poate face contestatie la inregistrare. Daca, in termenul de 30 de zile, nu se inregistreaza contestatii, O.S.I.M. eliberează actul fizic de proprietate, respctiv Certificatul de înregistrare al mărcii. Procedura administrativa de eliberare a certificatului de inregistrare marca in original dureaza aproximativ 2 luni.

Cu alte cuvinte, finalitatea procedurii de înregistrare marcă este obţinerea Certificatului de înregistrare, actul fizic de proprietate asupra marcii inregistrate, care vă conferă toate drepturile exclusive prevăzute în legea mărcilor şi indicaţiilor geografice. Calitatea dumneavoastră este aceea de titular de marcă naţională, cu Certificat de înregistrare, respectiv înscrisul oficial emis de către autoritate, care vă certifică exclusivitatea drepturilor dobândite.

Protecţia astfel dobândită are o valabilitate de 10 ani, cu posibilitatea de reînnoire, pe perioade succesive, cu plata unei taxe de reînnoire.

Oricând în perioada de protecţie vă puteţi apăra şi proteja drepturile de proprietate intelectuala, identificându-le în baza certificatului de înregistrare emis de către O.S.I.M..

Întreaga procedură poate fi derulată in numele si pe seama dumneavoastra de către o agenţie specializată în acordarea de servicii de proprietate intelectuală, autorizată oficial de OSIM şi membră a Camerei Naţionale a Consilierilor în Proprietate Industrială din România.

Avocat proprietate intelectuala, drd. SIRBU Cristina Adriana
                12.02.2017, Bucuresti, Romania,

Cristina Adriana SÎRBU

"Despre Marca Inregistrata" - Avocat proprietate intelectuala,drd. SIRBU Cristina Adriana

Cristina este avocat definitiv specializat in proprietate intelectuala, membru al Baroului Bucuresti, cu peste 15 ani de experienta in acest domeniu precum si in dreptul afacerilor, media, online, audiovizual, marketing, drepturi sportive si concurenta. Licentiata in stiinte juridice, este Doctorand in Drept Comercial si a absolvit un Master in Dreptul Afacerilor. Cristina detine certificari, diplome si distinctii in domeniile de expertiza, inclusiv calitatea de consilier afaceri europene, expertjurist, mediator titular, membru in Comitetul Executiv si Seful Comisiei de admitere in Camera Nationala a Consilierilor in Proprietate Industriala in Romania.

Scrie in mod frecvent articole de specialitate in reviste (Business Woman), publica lucrari de drept comercial, proprietate intelectuala si industriala, participa cu regularitate la conferinte, inclusiv ca speaker. La debutul in profesie, a lucrat timp de 7 ani in cadrul Televiziunii Romane (TVR).


KEYGROUP este primul grup din România specializat în proprietate intelectuală şi dreptul afacerilor, o  echipă dinamică, formată din avocaţi, consilieri în proprietate intelectualã, mediatori şi suport tehnic conex (IT, ingineri, graficieni, marketing, PR). Ne recomandă experienţa a sute de proiecte finalizate cu succes!

2017-02-12T10:24:41-05:00
error: Acest continut este protejat si nu poate fi copiat fara acordul administratorului!!