Un braşovean a inventat anvelopa care produce curent

Braşoveanul Răzvan Basarabeanu a brevetat o anvelopă care produce curent. Ea poate fi folosită pe maşinile electrice a căror autonomie poate fi sporită de 4 ori.
Răzvan a depus la OSIM actele pentru cererea de Brevet de Invenţie în 2010, dar din lipsa banilor pentru a achita taxele de urgentare, ea a fost emisă abia anul trecut. Ideea lui Răzvan este  are protecţie doar la nivel de ţară, însă este recunoscută internaţional.
Tot din cauza lipsei resurselor, braşoveanul nu a reuşit să conceapă un prototip, iar în primavara acestui an, Goodyear, o companie gigant din domeniul producerii de anvelope, a venit cu un prototip asemănător cu cel dezvoltat de Răzvan.
„Ideea a pornit în urma unui studiu asupra cristalelor piezoelectrice în 2010. Proprietatea lor de  a dezvolta energie electrică în urma deformării mi s-a parut mai mult decaât interesantă. Știam că aceste cristale au fost folosite în tot felul de aplicaţii precum amplasarea lor în călcâiul pantofului, sub pavelele pietonale sau chiar în asfalt. Ideea era de a furniza curent electric unor consumatori mobili sau unor echipamente ce nu au în apropiere o altă sursă de energie”, povesteşte braşoveanul pe blogul său.
„În decembrie 2010 am depus actele necesare pentru Cererea de Brevet de Invenţie la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (O.S.I.M.). Neavând destule resurse financiare la acea dată, nu am reuşit să achit taxa pentru recunoaşterea  internaţionala a brevetului în timp util, astfel, brevetul are protecţie doar la nivel de ţară, dar recunoaştere internaţională. Am încercat în martie 2011 să vorbesc cu diferite instituţii sau companii pentru dezvoltarea acestui proiect, dar fără succes, toată lumea era reticientă asupra ideii”.
La finele lunii mai, OSIM a eliberat Brevetul de Invenţie Nr. 127602 , ce atestă unicitatea ideii. După obţinerea brevetului, câteva companii s-au arătat interesate de dezvoltarea proiectului, „însă, mereu discuţiile s-au lovit de problema prototipului”. „Nu există un model fizic care să arate întocmai funcţionalitatea lui. Am încercat la multe firme din domeniul producerii de circuite şi integrate, dar fără rezultat. Astfel, realizarea modelului a fost imposibilă”, povesteşte Răzvan Basarabeanu.
În martie 2015, la Geneva, a fost prezentată o nouă anvelopă revoluţionara, un prototip produs de cei de la GoodYear. „Ideea este identică, introducerea de cristale piezoelectrice în interiorul structurii anvelopei cu scopul de a produce electricitate, iar transferul de energie este realizat prin cabluri”.

sursa: http://www.bzb.ro/stire/un-brasovean-a-inventat-anvelopa-care-produce-curent-a91179

2016-11-21T02:10:15-05:00
error: Acest continut este protejat si nu poate fi copiat fara acordul administratorului!!