Cu siguranţă aţi auzit deseori vorbindu-se despre noţiunea de „proprietate intelectuală”, mai ales având în vedere mediul de afaceri înconjurător, dezvoltarea concurenţei şi principiile comerciale de largă aplicabilitate. Insă, răspunsurile la întrebări de genul: „Ce reprezintă de fapt proprietatea intelectuală?”, „Cum mă poate apăra un drept de proprietate intelectuală recunoscut?”, „Ce beneficii am în calitate de titular de drepturi?”, „La ce riscuri supun compania dacă nu am afacerea protejată?” sunt poate mai puţin înţelese sau explicate în mod concret, de către sursele de informaţie înconjurătoare.

De aceea ne-am propus să explicăm pe înţelesul tuturor care sunt de fapt elementele de bază pe care orice persoană fizică sau entitate juridică ar fi oportun să le cunoască despre acest domeniu. O informaţie corectă este vitală pentru a înţelege noţiunile şi pentru a stabili astfel o adevărată strategie de proprietate intelectuală, care poate preîntâmpina o serie de probleme apărute în mod curent în activitatea comercială.

In acest număr al revistei vom explica pe scurt ce este un certificat de înregistrare marca naţională şi cum se obţine acesta.

Cererea de marcă, o dată depusă la OSIM, parcurge o serie de etape de analiză şi verificare de către autoritatea a tuturor condiţiilor solicitate de lege pentru a beneficia de protecţie. Astfel, cerea de marcă urmează procedura de verificare preliminară a documentaţiei, examinarea de fond, comunicările oficiale cu autoritatea şi, în cazul în care avizul este pozitiv, OSIM eliberează o decizie de admitere la înregistrare a mărcii. Toate aceste proceduri durează aproximativ 6 luni de la data depunerii documentaţiei.

Ulterior emiterii deciziei, solicitantul trebuie să achite taxa de publicare marcă şi de eliberare certificat, în cuantum de 221 de lei. Astfel, o dată depăşite şi aceste etape, OSIM eliberează actul fizic de proprietate, respctiv Certificatul de înregistrare al mărcii.

Cu alte cuvinte, finalitatea procedurii de înregistrare marcă este obţinerea Certificatului de înregistrare, actul fizic de proprietate, care vă conferă toate drepturile prevăzute în legea mărcilor şi indicaţiilor geografice. Calitatea dumneavoastră este aceea de titular de marcă naţională, cu Certificat de înregistrare, respectiv înscrisul oficial emis de către autoritate care vă certifică drepturile dobândite.

Protecţia astfel dobândită are o valabilitate de 10 ani, cu posibilitatea de reînnoire, pe perioade succesive, cu plata unei taxe de reînnoire.

Oricând în perioada de protecţie vă puteţi apăra şi proteja drepturile dobândite, identificându-le în baza certificatului de înregistrare emis de către OSIM.

Întreaga procedură poate fi derulată de către o agenţie specializată în acordarea de servicii de proprietate intelectuală, autorizată oficial de OSIM şi membră a Camerei Naţionale a Consilierilor în Proprietate Industrială din România.

Acest articol a fost publicat in revista Business Woman, Iunie, 2016, Bucuresti, Romania
„Cum să-ţi protejezi afacerea şi ideile de afaceri – Marca Inregistrata ®”
Avocat proprietate intelectuala,drd. SIRBU Cristina Adriana
                Bucuresti, Romania, cristina.sirbu@keygroup.ro.

Cristina Adriana SÎRBU

"Despre Marca Inregistrata" - Avocat proprietate intelectuala,drd. SIRBU Cristina Adriana

Cristina este avocat definitiv specializat in proprietate intelectuala, cu peste 15 ani de experienta in acest domeniu precum si in dreptul afacerilor, media, online, audiovizual, marketing, drepturi sportive si concurenta. Licentiata in stiinte juridice, a absolvit un master in Dreptul Afacerilor si este doctorand in drept comercial; Cristina detine certificari, diplome si distinctii in domeniile de expertiza, inclusiv calitatea de consilier afaceri europene, expertjurist, mediator titular, membru in Comitetul Executiv si Seful Comisiei de admitere in Camera Nationala a Consilierilor in Proprietate Industriala in Romania precum si membru ANEVAR pe specializarea evaluarea intreprinderilor. 

Scrie in mod frecvent articole de specialitate in reviste (Business Woman), publica lucrari de drept comercial, proprietate intelectuala si industriala, participa cu regularitate la conferinte, inclusiv in calitate de speaker iar la debutul in profesie, a lucrat timp de 7 ani in cadrul Televiziunii Romane (TVR).


KEYGROUP este primul grup din România specializat în proprietate intelectuală şi dreptul afacerilor, o  echipă dinamică şi complexă, formată din avocaţi, consilieri în proprietate intelectualã, mediatori, experţi economişti şi suport ethnic conex (arhitecţi, ingineri, graficieni). Ne recomandă experienţa a sute de proiecte finalizate cu succes!